Povratak

Trovanje biljkama | Božićna zvijezda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Poštovani, imam psa 4 godine i nikad nije jeo lišće sa kućnih biljaka, ali u posljednih nekoliko dana počeo je jesti crvene listove božićne stele, molim Vas da li je to opasno i šta to znači? Hvala, Jasna

O: Neke kućne boljke su otrovne za kućne ljubimce, dakle opasne po život, a neke će izazvati samo neugodne prolazne simptome. Trovanje biljkama manifestira se  simptomima poremećaja probavnog trakta , tj. proljevom i povraćanjem, ali simptomi mogu biti i daleko teži.

Božićna zvjezda predstavlja mogući problem  za sve pse i mačke. Otrovni su svi djelovi biljke i iako je biljka izrazito neugodnog okusa može predstavljati izvor trovanja  u onih životinja koje su skloni ingestiji bilja. Djelovi kože koji su bili u doticaju  sa sokom ove biljke ospu se bubuljicama i prištevima,  a u kontaktu s ozlijeđenom kožom i očima nastupa jaka bol. Sjemenke ove biljke izazivaju povraćanje.

Znakovi trovanja božićnom zvjezdom su: ozljede usne šupljine  i probavnog sustava , osip, otok oko očiju i usta, povraćanje, jako slinjenje, bol u abdomenu i slabost. Smrtnost je rijetka.

Pokušajte izolirati ljubimca od biljke, tj. ograničite mu kontakt s kućnim biljem.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr